Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

A u mnie na blogu znów wypieki chleba. Tym razem proponuję Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie. Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu kulinarnym Moje Wypieki, a oto link do pełnego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie.
Chlebek ten należy również do moich ulubionych. Nie tylko ze względów smakowych (jest pyszny i długo utrzymuje świeżość) ale również dlatego, że jest bogaty w kwasy Omega 3 (dla niewtajemniczonych, siemię lniane zaraz po rybach morskich dostarcza nam tych niezbędnych kwasów tłuszczowych), których tak często brakuje w naszej diecie.
A wiec do dzieła....


Przygotowanie zaczynu i siemienia.

Mój zaczyn czeka już gotowy na mnie w kuchni. Rano tylko wyrobienie ciasta chlebowego właściwego i wyrastanie chlebka. Dodatkowo w przypadku tego chleba będziemy potrzebowali zmielonego siemienia lnianego, które zalewamy woda i odstawiamy na kilka godzin.

Składniki na ziarno:
  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody
Składniki na zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu
 
Składniki na ciasto chlebowe:
  • 380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 40 g mąki żytniej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli (wg mnie 3/4 łyżki wystarczy)
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g zaczynu (patrz wyżej)
 
Podane składniki wyrobić przez ok 10minut a następnie przełożyć do przygotowanej formy
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 - 2.5 godz.). 
Po tym czasie, wyrośnięty chleb powinien lekko przekraczać brzegi formy.  Jeżeli nie, odstawić go jeszcze na jakiś czas aż dobrze nam wyrośnie. Następnie wstawiamy go do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 30 - 35 minut. Skórka powinna być dobrze zrumieniona.
 
 
Zdjęcia zamieszczę jutro, a tymczasem smacznego i miłej nocy:) 

Komentarze

Popularne posty