Chleb...

Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego chleba.
Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni.
Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Na
pełnia mnie spokojem i radością. Czuję się jakbym powróciła do krainy dzieciństwa, gdy chwile mijały beztrosko:)
Chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie pieczono chleba, to ja nie wyobrażam sobie mojego menu bez tego chrupiącego, domowego dodatku.

Chleby wypiekam już od roku, poszukując coraz to nowszych smaków. A jednym z moich ulubionych jest
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi.


Chleb ten jest sprężysty i mięciutki w środku, z wspaniale chrupiącą skórką i wyraźnie orzechowym posmaku.


A oto jak wygląda:
 
 
 
Jego przygotowanie nie jest trudne, potrzebne są tylko chęci:)
 
Ja lubię robić chleby na zakwasie żytnim, ale mogą być i drożdże:)
A tu poniżej przepis na ten chlebek:)
 
 
 
Składniki na bochenek:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 240 g zaczynu żytniego*
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 270 g letniej wody
  • otręby pszenne do obsypania 

  • 30 g orzechów włoskich

Mąkę, sól i orzechy wymieszać razem. Wlać wodę, zakwas, oliwę i miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut.
Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej maki.

Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
(Ja używam oleju kokosowego do wysmarowania formy i otrębów pszennych do obsypania. Ale buł
ka tarta, masło bądź oliwa też się sprawdzą:)

Tak przygotowane ciasto odstawić w cieple miejsce na ok 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego  do 220'C piekarnika
i  piec 35 - 40 minut

 

Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Chlebek powinien być rumiany z wyraźnie chrupiąca skórką.

 

Smacznego:)

 
* składniki na zaczyn: 60g zakwasu żytniego, 90g maki żytniej razowej, 90g wody

Komentarze

Popularne posty