Butternut squash




Nareszcie przyszło do nas lato, a ja co, przygotowałam zupę z jesiennego warzywa.

Batternut squash to warzywo należące do rodziny dyniowatych i jak dynia ma słodkawo, orzechowy posmak. Jednak, to co pokusiło mnie do przyrządzenie zupy, to ciepły, pomarańczowo - żółty kolor, który napełnia dom słońcem.



Zupa z batternut squash
Składniki:
  • 500g batternut squash (można zastąpić dynią);
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego;
  • świeża pietruszka;
  • 1 łyżka oleju kokosowego;
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny;
  • pół niewielkiej cebuli drobno pokrojonej;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili;
  • 1l bulionu warzywnego;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • pieprz do smaku.
Do podawania:
  • grillowany boczek lub grzanki;
Seler, cebulę i pieprz cayenne podsmażyć na łyżce oleju kokosowego (można zastąpić masłem lub oliwą). Następnie dusić pod przykryciem około 5 minut.
W tym czasie przygotować squasha. Obrać go ze skórki i pokroić w kostkę. Tak przygotowanego dodać do garnka z duszoną cebulą i selerem i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie zalać wszystko wywarem warzywnym i dodać resztę ziół i przypraw.
Gotować do momentu, aż squash zmięknie, a następnie wszystko rozdrobnić mikserem. Zupę pogotować przez około 5 minut a następnie posypać świeżą pietruszką.
Podawać ciepłą z kawałkami grillowanego (może być smażony) boczku lub
w wersji wegetariańskiej z grzankami.
Smacznego...




Komentarze

  1. Przemek zrobil kiedys risotto z nutsquashem jako glownym bohaterem i wyszlo przepyszne;) my polacy nie jestesmy jeszcze przyzwyczjeni do tego warzywa ale goraco polecam i zupa napewno tez musi byc super:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wyszła super....słodka, pikantna z ciekawym posmakiem. Nawet Krzyś zjadł ze smakiem i powiedział, że to najlepsza zupa jaką ostatnio jadł:) pozdrawiam i dzięki za komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty