Jogurtowe racuszki z żurawiną

Dzisiaj coś bardziej w moim stylu, i na pewno przypadnie nie jednemu do gustu:)


Jogurtowe racuszki
z żurawiną

Przygotowanie jest bardzo proste, a potrzebujemy:
  • 150g jogurtu naturalnego;
  • 50g mąki (ja użyłam chlebowej);
  • 10g otrębów gryczanych (mogą być inne);
  • 1 jajko;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • szczypta cynamonu;
  • olej kokosowy do smażenia (może być inny);
  • 50g suszonej żurawiny;
Mąkę, otręby, sodę, sól i cynamon wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać rozbite jajko i dobrze wymieszać. Wsypać żurawinę i wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie wykładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć po 2 minuty z obu stron, aż się ładnie zrumienią.
Racuchy podawać jeszcze ciepłe z cukrem waniliowym lub bitą śmietaną.

Smacznego....






Komentarze

  1. Uwieliam placuszki i nalesniki z dodatkiem żurawiny.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie jogurtowe placuszki z pewnością pyszne, lekki i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam je na jogurcie i muszę przyznać że naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły...są mięciutkie i puszyste a żurawina dodaje im "charakteru":)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty