Ryż trochę inaczej.

Ryż dość często pojawia się na moim stole, i to w różnych postaciach. Lubię go zarówno w daniach słonych jak i na słodko.
Jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest basmati. Uwielbiam go na wzór kuchni hinduskiej, gotowanego na sypko w akompaniamencie kory cynamonowej i goździków. Kuchnia wprost pachnie bosko po takim gotowaniu.
Dziś jednak postanowiłam spróbować inny rodzaj ryżu i sięgnęłam na półce po ryż dziki. Ma on długie, czarne nasiona i jest bardzo zdrowy. Jego jedyną wadą jest to, że jest drogi. Wybrałam więc trochę tańszą opcję, a mianowicie mieszankę ryżu białego z dzikim.
A tu zobaczcie co powstało...


Curry z warzywami i mięsem mielonym.

Na 2 porcje potrzebujemy: 
  • 100g ryżu;
  • 250g mięsa mielonego wołowego;
  • 1 czerwoną paprykę;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego;
  • 2 - 3 ząbki czosnku;
  • 2 małe marchewki;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • garść rodzynek;
  • 1 łyżka stołowa wiórek kokosowych;
  • mała papryczka chili;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1/2 łyżeczki curry;
  • sól, pieprz do smaku;
  • olej kokosowy do smażenia.
Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokroić wg. uznania i podsmażyć na oleju kokosowym. Podlać 3 - 4 łyżkami wody z gotującego się ryżu i dusić pod przykryciem.
W tym samym czasie mięso mielone obsypać przyprawami i dobrze wymieszać widelcem. Tak przygotowane wyłożyć na warzywa i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zamieszać, dodać rodzynki i kokosa. Gotować wszystko razem przez około 10 minut, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem. Wszystko dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać w miseczkach obsypane świeżo zmielonym pieprzem lub kolendrą.



 Smacznego....


Komentarze

  1. szczerze??czekam na zaproszenie na chociazby jeden taki obiad w twoim wykonaniu ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szykuj całą trójkę, a ja postaram się ogarną datę:) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty