Muffinki imbirowe z gruszkami


Prawie bym zapomniała o obiecanym przepisie na muffinki imbirowe z kawałkami gruszek.  A, że pogoda jesienna i sezon na gruszki to przepis na pewno się przyda.
 
Zachęcam serdecznie bo są naprawdę pyszne i ciężko poprzestać na jednej babeczce:)
 
 
 
 
 
Składniki na około 18 babeczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 duże gruszki


W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir.
 
W drugim naczyniu przygotowujemy składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt.
 
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i mieszamy.
 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości foremki.
 
Muffinki pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
 
Można obsypać cukrem pudrem przed podaniem:)

 
 
 



 
 

Smacznego...

Komentarze

  1. imbir jem chyba tylko w pierniku na święta, ale na pewno skuszę się na te muffinki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalecam częściej gdyż posiada bardzo zdrowe właściwości:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty