Jaglanka
Kasza jaglana, tak dawniej częsta na polskich stołach, dziś wraca do łask i naszych diet. Nic dziwnego, bo ma wiele zalet i prozdrowotnych właściwości. Jest ona źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, lekkostrawna i bogata w minerały i witaminy.
Mnie zaciekawiła w związku z jej pozytywnym wpływem na stawy i kości oraz to, że jest bezglutenowa.
Kasza jaglana świetnie smakuje w daniach słodkich i słonych. U mnie dziś pojawiła się na śniadanie. Była cieplutka, pachnąca cynamonem i bardzo miodowa.
Zobaczcie jak wyglądała...
Składniki na 2 porcje:
w tym samym czasie przygotowujemy naszą posypkę. W misce mieszamy nasiona, orzechy i suszone owoce z łyżką miodu i cynamonem. Mieszankę przekładamy do nieprzywierającej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut (należy uważać aby się nie przypaliły). Można też uprażyć na patelni teflonowej.
Ugotowaną kaszę mieszamy z częścią bakalii i wykładamy do miseczek. Dekorujemy resztą posypki i serkiem wiejskim.
Smacznego...
Mnie zaciekawiła w związku z jej pozytywnym wpływem na stawy i kości oraz to, że jest bezglutenowa.
Kasza jaglana świetnie smakuje w daniach słodkich i słonych. U mnie dziś pojawiła się na śniadanie. Była cieplutka, pachnąca cynamonem i bardzo miodowa.
Zobaczcie jak wyglądała...
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 5cm długości korzeń imbiru
- szklanka dowolnych nasion, orzechów, owoców suszonych (laskowe, nerkowce, migdały, siemię lniane, dynia, słonecznik, rodzynki, nasiona ostu)
- 1 łyżka miodu dobrej jakości
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200g serka wiejskiego
w tym samym czasie przygotowujemy naszą posypkę. W misce mieszamy nasiona, orzechy i suszone owoce z łyżką miodu i cynamonem. Mieszankę przekładamy do nieprzywierającej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut (należy uważać aby się nie przypaliły). Można też uprażyć na patelni teflonowej.
Ugotowaną kaszę mieszamy z częścią bakalii i wykładamy do miseczek. Dekorujemy resztą posypki i serkiem wiejskim.
Smacznego...
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńLepsza nawet niż owsianka:)
Usuń