Jaglanka

Kasza jaglana, tak dawniej częsta na polskich stołach, dziś wraca do łask i naszych diet. Nic dziwnego, bo ma wiele zalet i prozdrowotnych właściwości. Jest ona źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, lekkostrawna i bogata w minerały i witaminy. 
Mnie zaciekawiła w związku z jej pozytywnym wpływem na stawy i kości oraz to, że jest bezglutenowa. 
Kasza jaglana świetnie smakuje w daniach słodkich i słonych. U mnie dziś pojawiła się na śniadanie. Była cieplutka, pachnąca cynamonem i bardzo miodowa.

Zobaczcie jak wyglądała...




Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 5cm długości korzeń imbiru
  • szklanka dowolnych nasion, orzechów, owoców suszonych (laskowe, nerkowce, migdały, siemię lniane, dynia, słonecznik, rodzynki, nasiona ostu)
  • 1 łyżka miodu dobrej jakości
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200g serka wiejskiego 
Kaszę gotujemy wg. przepisu z opakowania. U mnie z łyżką masła i startym korzeniem imbiru. 
w tym samym czasie przygotowujemy naszą posypkę. W misce mieszamy nasiona, orzechy i suszone owoce z łyżką miodu i cynamonem. Mieszankę przekładamy do nieprzywierającej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut (należy uważać aby się nie przypaliły). Można też uprażyć na patelni teflonowej. 
Ugotowaną kaszę mieszamy z częścią bakalii i wykładamy do miseczek. Dekorujemy resztą posypki i serkiem wiejskim.


Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty