Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przybliżmy czas oczekiwania tym wspaniałym przepisem dla łakomczuchów.
Budyń czekoladowy od zawsze był moim "comfort food" ... gęsty, rozgrzewający
i pachnący czekoladą, szybko przepędzał wszystkie smutki i zmartwienia. 
Dlaczego więc nie rozweselić się troszkę gdy np. dokucza nam przeziębienie.
I w rytm dawno usłyszanej reklamy budyniu "smutno Ci, a może budyń" przynieśmy radość sobie i bliskim:).


 
 
 


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju kokosowego
  • 50g gorzkiej czekolady 85% kakao
  • 15 suszonych moreli lub daktyli (u mnie morele)
  • posiekane orzechy włoskie do posypania budyniu
Kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem oraz dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 do 20 minut. Należy mieszać od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy kawałkami orzechów włoskich lub ulubionymi dodatkami.




Budyń jest słodziutki, wspaniale czekoladowy oraz śmiało może zastąpić śniadanie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Wspaniały nawet na diecie.


Smacznego...  

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty