Orientalna jaglanka z pieczarkowym sosem

Dziś było oczyszczanie lodówki i eksperymenty smakowe. Oczywiście wszystko wyszło pyszne i znikało szybko z talerza. Należało ten przepis więc uwiecznić, co by z głowy nie wyleciał.

A oto co powstało...




Składniki na 2 porcje:
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200ml śmietanki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka kropli przyprawy do zup i sosów (bezglutenowej)
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 1/2 kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • korzeń imbiru ok. 2 cm długości
  • 1 płaska łyżeczka soli
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Na małej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy drobno pokrojony imbir i krótką chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę, wodę i sól. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wciągnie wodę. Po tym czasie jeszcze lekko podsmażamy i odstawiamy.

Aby przygotować sos warzywa i grzyby płuczemy (można obrać). Następnie rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę i seler aż cebula się lekko zeszkli.
Dokładamy pokrojone pieczarki wraz z przyprawą do zup i sosów, pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy i chwilę smażymy aż grzyby puszczą soki.
Dodajemy śmietankę kokosową, kurkumę i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuję o około 1/3. Po tym czasie, jeżeli to wymaga, doprawiamy solą a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Odstawiamy z gazu i od razu podajemy.

W Nowy Rok z Superfoods
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty