Cukinia w sosie serowo - czosnkowym

Jak wspominałam, na moim Fanpage, jestem w trakcie lektury książki dr Joel Fuhrman "Super odporność: jak z posiłków czerpać zdrowie".  Nie dobrnęłam jeszcze do końca, ale przy tej okazji chcę się podzielić jednym z założeń autora.

Dr Furman uważa, że zamiast włączać warzywa, owoce, nasiona i orzechy do naszej diety, to powinniśmy komponować tak posiłki, aby owe produkty stały się ich główną osią.

W mojej kuchni przychodzi mi to dość łatwo, bo lubię wegetariańskie dania, gdyż są smaczne i w większości przypadków szybkie i łatwe do przyrządzenia. Z drugiej strony, odkąd  zaczęłam interesować się odżywianiem, odkryłam, że w roślinach jest ogromna siła, która może pokonać wiele chorób współczesnej cywilizacja. A dodatkowo rośliny są wszechobecne i łatwo dostępne, a wiele z nich sami możemy uprawiać w naszych ogródkach. 

Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do bardziej roślinnego trybu życia, to mam nadzieję, że po kolejnych wpisach przyjdzie Wam to łatwiej.
Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i szybkie danie, w którym warzywa i rośliny stanowią podstawę.



 
 
Składniki na 2 do 3 porcji:
  • 2 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 1/8 korzenia kopru włoskiego
  • 1 puszka całych bądź rozdrobnionych pomidorów
  • 100g sera roule z ziołami i czosnkiem
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść świeżej bądź mrożonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 małej suszonej papryczki chili bez pestek
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku u mnie 1/2 łyżeczki
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką o grubości około 0,5cm.
 
Cebulę i koper kroimy na małe kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, gdy olej się rozpuści dodajemy cebulę, koper, papryczkę chili, słodką paprykę i część pieprzu i chwilę smażymy do uwolnienia aromatu. Następnie dodajemy plasterki cukinii, posypujemy solą, lubczykiem i pietruszką, całość przykrywamy i chwilę dusimy, aż cukinia trochę zmięknie.
Na koniec dodajemy pomidory i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki sera, przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż ser zacznie się rozlewać. Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i podajemy posypane świeżym pieprzem i pietruszką.
 

 
 
 

Smacznego...

Komentarze

Popularne posty