Kapusta z warzywami

Dziś kolejny przepis z super składnikami dr Furhmana. Kapusta, bo o niej tu mowa, podobnie jak jarmuż ma ogromną listę właściwości zdrowotnych. Najważniejsze z nich to oczyszczanie organizmu z toksyn, działanie przeciwnowotworowe i wzmacnianie. Zawdzięcza to składnikom mineralnym, witaminom oraz związkom chemicznym jak sulforafan. Np. jedzenie 1 lub 2 porcji warzyw kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi już o 40%, a cenne właściwości kapusty były już wykorzystywane w starożytnej medycynie.
Więcej ciekawych informacji znajdziecie na tej stronie: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapusciana_apteka.html oraz na Sekrety Diety.

Moja dzisiejsza propozycja to wspaniały, pełnowartościowy posiłek, który nie tylko wzmocni nasz organizm, ale również jest świetną alternatywą dla bigosu, surówek czy kapuśniaku.



 
 
Składniki:
  • 1 mała biała kapusta
  • 5 - 6 pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 żółtej lub czerwonej papryki
  • pół główki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • sól do smaku
  • ulubione zioła do posypania (u mnie świeży tymianek)
 
W moździerzu rozkruszamy wszystkie przyprawy oprócz soli i liścia laurowego. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy przyprawy (wyzwoli to ich aromat). Po minucie dodajemy drobno pokrojone chili, czosnek i lekko podsmażamy, około 1 minuty.
Następnie dodajemy pokrojonego selera, paprykę, cebulę, pieczarki i pomidory, mieszamy i przez krótką chwilę smażymy podsmażamy około
1 - 2 minuty.
Po tym czasie wrzucamy liść laurowy dodajemy poszatkowaną kapustę, posypujemy solą i dusimy pod przykryciem około 3 - 5 minut. Następnie podlewamy octem winnym, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut, aż kapusta zmięknie ale nie będzie rozgotowana (podlewamy wodą jeżeli soki wyparują, ja dałam około 1/4 szklanki wody)
Gotową kapustę podajemy w miseczkach posypaną świeżymi ziołami.
 
 
 
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty