Zielona sałatka na wzmocnienie

W jednym z moich wcześniejszych wpisów wspominałam o książce dr J. Furhman "Super odporność". Dziś kolejny przepis stworzony wg. jej założeń, tj. z uwzględnieniem produktów bogatych w mikroelementy (witaminy, minerały, flawonoidy), które regulują prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
 
Jedną z roślin, która w diecie dr Furhmana zajmuje czołową pozycję, jest jarmużRoślina ta należy do rodziny kapustowatych i jest najstarszą odmianą użytkową tego gatunku. Jest bogata w składniki odżywcze, zawiera silne przeciwutleniacze i ma działanie przeciwzapalne. To doskonałe źródło wit. C (już 1 filiżanka dostarczy nam ponad 100% dziennego zapotrzebowania), wit. K ( przyspiesza gojenie ran) oraz  wit. A (zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci).
Jarmuż dostarcza cenne karotenoidy (beta-karoten, luteina, zeaksantyna), minerały (potas, magnez, wapń i żelazo) oraz substancje antynowotworowe (sulforafan), jak również obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak widać lista jest dość duża, i nie widzę czemu, mielibyśmy nie włączyć tego warzywa do naszej diety. Dodatkowo jest ono bardzo smaczne oraz świetnie smakuje na surowo, jak i na ciepło. Łatwo też, wyczarować z niego proste dania, takie jak moja dzisiejsza sałatka.

Polecam...



 
Składniki na porcję:
  • 2 liście jarmużu
  • 1/2 średniej wielkości jabłka
  • 1/3 dużego ogórka szklarniowego
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • szczypta ziaren słonecznika
  • szczypta łuskanych pestek z dyni
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz do smaku
Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde części liści i szatkujemy na drobne paseczki. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jabłko myjemy, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (u mnie ze skórką).
W kubeczku mieszamy olej, sok z cytryny, sól, estragon oraz pokruszone orzechy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz nasionami słonecznika i dyni.
Delikatnie mieszamy i podajemy.



 
 
Smacznego...
 
 

Zielono mi, idzie wiosna Surówkowo witamy wiosnę!    Dania dla urody

Komentarze

Popularne posty