Brokuł z serem i pomidorkami

Lato dopisało w tym roku i wszyscy możemy cieszyć się pięknym słońcem i wakacyjnymi przerwami:). Nawet ja jestem jakoś bardziej leniwa i niechętnie do komputera siadam. Również gotowanie bywa trudne, a upały w tym nie pomagają i uciekamy z kuchni jak najszybciej...
Mam dla Was jednak szybki pomysł na obiad. A całość z przygotowaniem nie powinna zająć więcej jak 20 minut:).

Do dzieła...



Składniki 2 porcje:
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów (u mnie z zalewy z oleju słonecznikowego)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150g sera feta lub białego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/6 szklanki octu jabłkowego
  • sól morska i pieprz wg smaku
  • szczypta chili
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze około 10-12 minut (można dłużej jeśli wolicie miększy).
W tym samym czasie przygotowujemy sos.
Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy (najlepiej w specjalnej krajalnicy będzie więcej soku). W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy i wszystkie przyprawy. Dodajemy cienko pokrojone suszone pomidory. Tak przygotowanym sosem zalewamy cebulę i odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce (około 5 minut).

W między czasie kroimy świeże pomidory i rozdrabniamy ser.

Ugotowany brokuł wykładamy na półmiski, polewamy przygotowanym wcześniej sosem (dodajemy do niego świeże pomidory) a po wierzchu posypujemy kawałkami sera i świeżo zmielonym pieprzem.

 
 
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty