Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy

Zainspirowana nowym wpisem na http://www.jadlonomia.com/ postanowiłam upiec swoje pierwsze wegańskie ciasteczka. Muszę się przyznać, że rezultaty pozytywnie mnie zaskoczyły, a ciastka znikły z miseczki w zaskakująco szybkim tempie:). Były po prostu niesamowicie pyszne. Nie mogę się doczekać kolejnej partii...będzie bardziej świątecznie... ale to później, teraz zapraszam na wydanie weekendowe:)




Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (ja dałam masło z nerkowców z kawałkami orzeszków ziemnych)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (można dodać miód)
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 2 kostki gorzkiej czekolady minimum 85% kakao drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.

W misce ręcznym blenderem miksujemy wszystkie składniki (oprócz czekolady) tak aby stworzyły gładką masę. Następnie dodajemy kawałki czekolady i delikatnie łączymy z ciastem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową nakładamy po łyżce a następnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 15 - 20 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
 
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.

 
Smacznego...

  

Komentarze

Popularne posty