Zupa z soczewicy

Wyczekiwany urlop, przygotowania, długa podróż, a tu co, pogoda płata takie numery. Deszcz, szaro i mokro. Postanowiłam rozgrzać trochę tą atmosferę i nadrobić zaległości na blogu. Postawiłam na danie jednogarnkowe, które oczywiście stanęło na wysokości zadania;).
Wyszło bardzo smacznie, sycąco oraz zostało na kilka kolejnych dni... .
Minus, zdjęcie nie najlepsze, ale co można chcieć więcej od zwykłego telefonu:)





Składniki na duży garnek:
  • 300g zielonej soczewicy
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mały brokuł
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka nasion kopra włoskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 czubata łyżka mieszanki suszonych ziół  (majeranek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, seler i lubczyk)
  • sól, pieprz wg smaku
  • około 2,5 litra przegotowanej wody
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy nasiona kopru, obie papryki, kurkumę, czosnek, imbir i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojony seler, marchew, por i ziemniaki, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy około 1 - 2 minuty.
Po tym czasie całość zalewamy gorącą, przegotowaną wodą około 1,5l, dodajemy soczewicę i gotujemy.
Soczewica wciąga wodę więc trzeba dolewać w trakcie gotowania.

Gdy soczewica zacznie mięknąć dodajemy kawałki brokułu, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy do miękkości soczewicy.

Ugotowaną zupę odstawiamy na około 15 - 20 minut a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja swoją posypałam drobno startym emmentalem.


Smacznego...

Komentarze

  1. Uwielbiam soczewice. Twoja zupa wygląda pysznie i zachęcająco. mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty